ARAÇLARDAKİ LASTİKLER VE ÖZELLİKLERİ
Merhabalar arkadaşlar bugün sizlere araçlardaki en önemli parçalardan biri olan lastikler ile ilgili genel birtakım bilgiler vereceğim. Hepimizin bildiği üzere araçlardaki lastikler belli bir raf ömrüne ve kullanım süresine sahiptir. Lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirlenmiştir. Lastik kullanım süresi ise kullanım şekline göre ortalama 50-60 Bin km arasında değişmektedir. Çok fazla yol yapmayan araçlarda ise ortalama 5 yılda bir lastiklerini yenilemesi gerekir. Lastik alırken ve değiştirilirken bu aralıkların göz önünde bulundurulması ve eski tarihli lastiklerin alınmamasına dikkat edilmelidir.
Öncelikli olarak lastiklerin üretildiği tarih konusuna değinmemiz gerekirse, lastik üretim tarihleri 4 haneli olarak lastik yanaklarında yazılır, örnek vermemiz gerekirse yukarıdaki lastikte yazan 4208 sayısı, bu lastiğin 2008 yılının 42. haftasında üretildiği anlamına gelmektedir. İlk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı, son iki rakam ise üretildiği yılı gösterir.
Lastik yanaklarına yazılan diğer bilgiler ise lastik genişliği, en-boy orantısı, lastik cinsi, lastik çapı, yük endeksi, hız sınıfı olarak sayabiliriz. Yukarıdaki lastikte 1 numara ile işaretlenen yer, lastiğin yola basan taban genişliğini, 2 numara ile işaretlenen yer lastiğin yanak yüksekliğini, 3 numara ile işaretlenen yer lastik cinsini, 4 numara ile işaretlenen yer lastik çapını (jant çapı), 5 numara ile işaretlenen yer lastiğin taşıyabileceği maksimum ağırlığı, 6 numara ile işaretlenen yer ise lastiğin çıkabileceği maksimum hızı ifade etmektedir.
Lastiklerin ebatlarına ve özelliklerine göre üzerilerinde yazan sayılar ve harfler değişmektedir.Örneğin 6 numara ile işaretlenen yerde V harfi ile gösterilen hız simgesi bu lastiğin maksimum hız sınırının 240 olduğu anlamına gelir, hız sınırlarını simgeleyen diğer harfler ve maksimum hız sınırları şu şekildedir:
N: 140 km
P: 150 km
Q: 160 km
R: 170 km
S: 180 km
T: 190 km
U: 200 km
H: 210 km
V: 240 km
W: 270 km
Y: 300 km
Lastiklerde yazan DOT yazısı ise lastiklerde güvenlik standartlarını belirleyen Amerika Hükümetinin "Department Of Transportation" biriminin kısaltmasıdır. Ayrıca lastiklerdeki M+S yazısı, lastiğin dört mevsimlik olduğunu ancak üzerinde kar işareti yoksa kış lastiği sayılmadığı, 3 PMSF işareti olan lastikler ise karlı ağır hava koşulları için tasarlandığı anlamına gelmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder