OTOMOBİL SEGMENTLERİ
Otomobil segmentleri herkesin duyduğu ancak hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı bir konudur. Kısaca otomobil segmentinin ne demek olduğunu belirtecek olursak; otomobillerin birbiri ile mukayese edilmesini kolaylaştırmak amacıyla sınıflara ayrılmasına segmentlere ayırma diyebiliriz. Bu ayrım yapılırken genellikle araçların iç hacimleri, boyutları, ağırlıkları, motor performansları ve fiyatları baz alınmaktadır. Çoğu insanın yanlış bildiği gibi yalnız iç hacim ve boyutları ile otomobiller segmentlere ayrılmamaktadır. Fiyatlandırma, motor performansı ve ağırlıkları da segment belirlemede önemli faktörlerdendir.
Otomobil segmentleri: A,B,C,D,E,F ve G/S segmenti olmak üzere çeşitli harflerle simgelenmektedir. Ülkemizde en çok kullanılan otomobiller ise B,C ve D segmentteki araçlardır. Segmentleri tek tek inceleyecek olursak:
A Segmenti
Boyut ve hacim olarak küçük, motor gücü ve yakıt tüketimi az, ağırlık olarak hafif araçlar A segmenti araçlar olarak adlandırılmaktadır. Bu segmentte yer alan otomobillere örnek vermemiz gerekirse; Hyundai İ10, Citroen C1, Kia Picanto, Ford KA, Renault Twingo, Fiat Panda olarak sıralayabiliriz.
B Segmenti
A segmentine göre boyut,hacim ve ağırlıkları biraz daha fazla olan araçlar B segmenti olarak nitelendirilmektedir. Bu segmentte yer alan otomobiller; Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Honda Jazz, Opel Corsa, Renault Clio, Skoda Fabia, Citroen C3, Fiat Punto, Toyota Yaris, Hyundai İ20, Audi A1, Seat İbiza olarak sayabiliriz. Belirttiğim araçlara bakılınca ülkemizde bu segmentteki araçların oldukça fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz.
C Segmenti
B segmentine göre boyut ve hacim olarak daha büyük, motor performansı olarak daha iyi olan araçlar C segmenti olarak adlandırılmaktadır. Bu segmentteki araçlar alt orta sınıf aile otomobilleri olarak da bilinmektedir. B segmentteki araçlarla birlikle ülkemizde en çok kullanılan otomobiller C segmentinde yer almaktadır. Bu segmente yer alan araçlardan bazıları şu şekildedir; Honda Civic, Opel Astra, Volkswagen Golf, Volkswagen Jetta, Ford Focus,Renault Megane, Renault Fluence, Hyundai Elantra, Hyundai Accent Blue, Hyundai İ30, Skoda Octavia, Seat Leon, Toyota Corolla, Toyota Auris, Fiat Egea, Fiat Linea, Citroen C4, Peugeot 301, Peugeot 308, Audi A3, Mitsubishi Lancer, Kia Ceed.
D Segmenti
C segmentine göre hacim ve boyut olarak daha büyük, motor performansları daha güçlü olan araçlar D segmenti olarak adlandırılmaktadır. Bu segmenteki araçlar üst orta sınıf aile otomobilleri olarak bilinmektedir. Büyük ailelerin de rahatlıkla yolculuk edebileceği D segmenti araçlara örnek vermemiz gerekirse; Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Opel İnsignia, Toyota Avensis, Renault Talisman, Honda Accord, Skoda Superb, Peugeot 508, Volvo S60, Bmw 3 serisi, Mercedes C serisi.
E Segmenti
Fiyat, donanım ve performans olarak üst düzeyde olan otomobiller E segmenti olarak nitelendirilmektedir. Bu segmentte sayabileceğimiz araçlar; Audi A6, Volvo S80, Bmw 5 serisi, Mercedes E serisi.
F Segmenti
Fiyat ve konfor olarak lüks sayılan, otomobil markalarının en iyi modellerinin yer aldığı segment, F segmenti olarak adlandırılmaktadır. Bu segment içinde yer alan bazı otomobiller şu şekildedir; Audi A8, Porsche Panamera, Rolls Royce, Bmw 7 serisi, Mercedes S serisi.
G/S Segmenti
Spor ve lüks araçların yer aldığı fiyat olarak en yüksek seviyede otomobillerin bulunduğu segment ise G yada S segmenti olarak adlandırılmaktadır. Bu segmentteki araçlara örnek vermemiz gerekirse; Lamborghini Aventador, Audi R8, Ferrari 458, Aston Martin DB, Porsche 911, Merdeces SLS, Nissan GTR, Bugatti Veyron gibi.
Yorumlar
Yorum Gönder