ARAÇ LASTİKLERİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER





                            
                                        ARAÇ LASTİKLERİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER   


        Lastiklerin genel özellikleri hakkında daha önceki paylaşımlarımızda bazı konulara değinmiştik. Bugün değineceğimiz konu ise son dönemdeki kışlık lastik takma zorunluluğunun tüm araçlara getirilmiş olması, lastiklerin kullanımı, bakımı ve kışlık lastik takma zorunluğunun hangi ayları kapsadığı ile ilgili olacak. 



     Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının geçtiğimiz aylarda Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili yaptığı değişiklik ile 1 Aralık 2017 tarihinden geçerli olmak üzere şehirler arası karayollarında yolculuk yapan otomobil de dahil olmak üzere tüm araçlarda, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluk il içindeki araç kullanımlarında ise  Valilik kararına bırakılmış. Yani il içinde Valilikler kış lastiği zorunluluğuna dair bir karar vermez ise o il içindeki otomobil kullanımlarında kışlık lastik takma zorunluluğu gibi bir durum bulunmamaktadır. Valiliklerin kışlık lastik takma zorunluluğu kararı vermesi halinde ise otomobil dahil tüm araçlarda kışlık lastik takma zorunlu hale gelecek. Yukarıda belirttiğim gibi kışlık lastik takma zorunluluğu 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında geçerli olmaktadır ancak bu süre Bakanlık tarafından 1 ay öncesine veya sonrasına artırılabilmektedir.

   Lastiklerin kullanım sürelerinin artırılması için lastik basınçlarına, lastik yüklemelerine, jant ve yaşanılan yerin fiziki şartlarına uyumlu doğru lastik kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Lastik hava basınçlarının en az 10 günde bir kontrol edilerek azalma durumunda normal haline getirilmesi,lastiğinin taşıyabileceği ağırlık miktarından fazla ağırlık yüklenmemesi, jant genişliğine uygun lastik tercih edilmesi ve aracın kullanıldığı yerdeki hava koşullarına uygun lastik seçimine dikkat edildiği taktirde lastiklerin daha uzun ömürlü kullanılacağı unutulmamalıdır. 

       Lastik patlamalarında tamir yapılırken fitil ile doldurma yerine lastiğin sökülerek düzgün bir şekilde yama yapılması ve lastiklerin değişim dönemlerinde takılı oldukları yerlerin değiştirilmesi de lastik bakımında önemlidir.

  
       

                 

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *